frontline

Is jouw huisdier ook een beetje een diva?

Honden en katten in huis hebben is natuurlijk heel leuk. Ze geven je liefde en voldoening. Er staat altijd iemand op je te wachten als je thuis komt van werk. Helaas hebben honden en katten, net zoals mensen, ook wel eens last van vervelende kwaaltjes of ziektes. Vaak kan dit snel worden genezen door middel van een antibioticakuurtje of ander hulpmiddel. Om niet voor verrassingen te staan, zijn hieronder de meest voorkomende klachten bij huisdieren beschreven.

Vlooien

Vervelende, kleine en jeukende beestjes. Dit is vervelend voor zowel voor jouw huisdier als de omgeving. Vlooien kunnen namelijk ook in de tapijt, kussens of dergelijke zitten. Vlooien kunnen o.a. jeuk, bloedarmoede, allergieën en overdracht van infecties of wormen veroorzaken. Als huisdiereigenaar is het dus noodzakelijk dat je jouw huisdieren behandelt tegen vlooien. Frontline is hiervoor het ideale middel. Het beschermt het dier tegen vlooien, teken én luizen. Het is verkrijgbaar in de vorm van een pipet of een spray. Met een pipet bescherm je een hond voor acht weken tegen vlooien. Bij een kat werkt dit middel vier weken.

Blaasontsteking

Blaasontsteking kan regelmatig voorkomen bij zowel honden als katten. Dit merk je doordat jouw huisdier vaker moet plassen en aanzienlijk pijn heeft tijdens het plassen. Soms zit er bloed bij. Gelukkig is een blaasontsteking niet heel erg. Bij de dierenarts kunnen ze de urine van jouw huisdier onderzoeken. Afhankelijk van de uitkomst wordt er een passend medicijn mee gegeven. Soms helpt apart voer ook bij het verhelpen van een blaasontsteking. Bij een hond wordt er soms nog extra lichamelijk onderzoek gedaan. Dit komt doordat er sprake kan zijn van blaasgruis. Als de klachten blijven aanhouden, wordt er geadviseerd om een echo of röntgenfoto te maken.

Braken en Diarree

Net zoals bij mensen, slaan de darmen van jouw huisdier ook wel eens op hol. Dit kan komen door een virus of verkeerd eten. Vaak gaat dit vanzelf over. Katten braken soms nog wel eens een haarbal uit. Vertrouw je het toch niet? Bijvoorbeeld als jouw kat geen water binnenhoudt of er bloed bij het braaksel zit. Dan kun je altijd contact opnemen met de dierenarts. Voornamelijk kittens kunnen erg gevoelig zijn voor uitdroging en suikertekort. Het is voornamelijk belangrijk dat het diertje blijft eten en drinken. Vaak gewoon het normale voer, maar soms wordt er speciaal voer aanbevolen. Als jouw dier er erg ziek van is, kan de dierenarts een andere diagnose stellen.

Bij alles geldt: als je het niet vertrouwt, neem dan contact op met de dierenarts. Daar zijn ze tenslotte voor!