Relatiegeschenken: wat en waarom?

De feestdagen komen er weer aan en dat betekent dat het voor de ondernemers weer tijd is voor relatiegeschenken. Van sleutelhangers tot hele drankpakketten, het komt allemaal voorbij. Maar waarom geven we eigenlijk relatiegeschenken, en wat voor relatiegeschenk moet je dan geven? In deze blog hier alles over.

Een blijvende herinnering 

Relatiegeschenken geef je natuurlijk als blijk van waardering, en om de relatie te bedanken voor de samenwerking het afgelopen jaar. Buiten dat is een relatiegeschenk een enorm belangrijke marketingtool. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een relatiegeschenk met jouw logo erop, zal de ontvanger keer op keer herinnerd worden aan jouw bedrijf. Dit zorgt voor een positieve associatie en helpt mee aan je merkherkenning. Tevens zorgen de meeste van deze geschenken voor een blijvende herinnering omdat het gaat om een fysiek product. Een bedankkaartje belandt al snel in de vuilnis, terwijl een mok of powerbank dagelijks gebruikt wordt en jaren meegaat.

Iedereen wordt blij van cadeau’s

Een andere reden waarom relatiegeschenken zo goed werken is omdat iedereen van cadeau’s houdt, ongeacht wat het cadeau is. Het krijgen van cadeaus, in welke vorm dan ook, wordt bijna nooit afwijzend ontvangen. Mensen zien cadeaus als een blijk van waardering, dit kan op verschillende vlakken zijn. Omdat je een goede band met ze hebt, omdat ze je zo goed hebben geholpen of omdat je een fijne samenwerking met ze hebt. 

De opties zijn eindeloos

Relatiegeschenken zijn er in verschillende kleuren, maten, soorten en prijzen. Je kunt altijd wel iets vinden wat past bij jouw onderneming en/of partnerrelatie. Naast de verschillende mogelijkheden in producten zijn er ook tal van mogelijkheden in bedrukkingstechnieken. Zo kun je je logo, handtekening of bedankje laten laseren in bijvoorbeeld glas of hout, laten drukken via een zeefdruk, laten borduren en nog veel meer. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Je wilt niet achterblijven

Een andere goede reden om te kiezen voor een relatiegeschenk is omdat de rest het ook doet. Normaal wil je juist origineel en uniek zijn, maar het blijft je relatie. En het zou toch jammer zijn als jouw klant van je concurrenten een geschenk ontvangt en niet van jou. 

Relatiegeschenken kun je dus selecteren aan de hand van jouw wensen, maar mocht je echt met je handen in het haar zitten dan is drank altijd een goed idee. Kies bijvoorbeeld voor een goede fles wijn in een mooie wijndoos of wijnkist. Wil je nog groter uitpakken? Kies dan voor bijvoorbeeld een cocktailset, met alle benodigdheden (dus inclusief glaswerk) om een prestigieuze cocktail te maken. Natuurlijk zijn er altijd mensen die geen alcohol nuttigen, dan zijn verzorgingsproducten een goed idee. Denk hierbij aan een set met een handlotion, kaarsjes en geurstokjes. 

Geef een reactie