Stazakken

Tips voor traktaties op school

Er is één dag in het schooljaar waar mijn kinderen zich ieder jaar opnieuw enorm op verheugen: hun verjaardag. Dé dag dat ze iets lekkers mee mogen nemen, uitdelen, en genieten van alle aandacht in de pauze en de les. Het moment dat ze zich speciaal voelen.

Verjaardagstraktaties zijn een belangrijk kenmerk van ieder klaslokaal. Maar net als veel andere zaken op de basisschool is het maken van een goede traktatie steeds ingewikkelder geworden. Zo hanteert iedere school andere regels waar je rekening mee moet houden: wel of niet een gezonde snack, voorkeuren van leraren, voedselallergieën van klasgenoten, eenvoud van serveren, voorbereidingstijd, noem maar op!

Het plezier van een zakje

Vul stazakken of blokbodemzakjes met verschillende soorten snoepjes. Met een gevuld zakje hebben kinderen urenlang plezier. Niet omdat er veel meer te snoepen valt, maar omdat de kinderen snoepje voor snoepje het zakje kunnen oppeuzelen. Zo kunnen ze na ieder taakje een snoepje eten, of een snoepje bewaren voor thuis of in de pauze. Ook kunnen de kinderen snoepjes met elkaar gaan ruilen, wanneer ze het ene snoepje lekkerder vinden dan de andere. Ook kun je overwegen een leuke boodschap toe te voegen aan het zakje, of het zakje opvrolijken met snippers confetti.

Speeltje

Een andere originele optie is om de traktatie van wat lekkers te combineren met een klein speeltje. Dat is de reden waarom kinderen dol zijn op Kinder surprise eieren! Kies bijvoorbeeld voor een bus bellenblaas. Versier de koker met een leuke verjaardagsboodschap, en plak er een lekker snoepje aan vast. Minder suiker, meer plezier!

Maak fruit leuk

Ook gezond eten kan hartstikke leuk en lekker zijn. Rijg fruit aan stokjes om het eten en uitdelen makkelijker te maken. Of maak een banaantje extra leuk door er googly-ogen op te plakken. Op internet vindt je talloze mogelijkheden voor fruittraktaties. Let daarbij wel op welk fruit er in het seizoen is. Zo leren de kinderen meteen een waardevolle les: fruit eten is niet alleen gezond, maar ook hartstikke lekker!

Versierde cakejes

Oke, deze optie zal de leraar misschien wat minder leuk vieren, want het wordt geheid knoeien in de klas. Maar kinderen zijn er dol op! Kinderen vinden het immers fantastisch om hun eigen eten versieren. Laat de kids cakejes of donuts versieren met spikkels, chocola, discodip, smarties, nootjes, fruit en slagroom. Vergeet niet een grote stapel servetten mee te geven voor de plakkerige vingertjes.

Creativiteit is het kernwoord voor iedere traktatie op school!

Geef een reactie