USB kabel plaatje

USB kabel

Tegenwoordig worden USB kabels in steeds meer situaties gebruikt. Een aantal jaar terug werden USB kabels alleen nog gebruikt als verbinding tussen PC en een printer of scanner, maar nu vind je op steeds meer apparaten een USB aansluiting. Waarom wordt er steeds meer gebruik gemaakt van USB aansluitingen? Dit komt vooral doordat de productie goedkoop is van USB kabels en USB connectoren. De productie is goedkoop door de grote hoeveelheden die er geproduceerd worden. Bovendien is het slim van producenten om hun apparatuur te voorzien van USB aansluitingen, omdat in ieder huis tegenwoordig vele USB kabels aanwezig zijn. Het is dus een soort domino-effect; doordat de eerste producenten er mee begonnen, konden de anderen niet achterblijven.

Voeding met een USB kabel

Steeds meer apparaten kun je tegenwoordig voorzien van stroom door middel van een USB kabel. Dit biedt nog een extra voordeel van USB kabels. Doordat bijna ieder apparaat opgeladen kan worden door een USB kabel, zijn er minder verschillende kabels nodig in huis en kun je meerdere apparaten opladen met één kabel. Natuurlijk kan dit niet gelijktijdig, hiervoor zal je een splitter nodig hebben. Vroeger moesten apparaten opgeladen worden met kabels met ronde DC pluggen. Ieder apparaat had een andere afmeting DC plug, dus je had per apparaat een andere kabel nodig. Was je je lader kwijt? Dan kon je je apparaat niet meer opladen. Was je lader kapot? Dan was gelijk ook je apparaat stuk. Nu de USB kabels de overhand hebben genomen, komen deze gevallen steeds minder voor. USB kabels heb je namelijk voor een paar euro al weer in huis en kun je overal op aansluiten.

Voor goede voeding door middel van een USB lader moet er minimaal 2 Ampère afgegeven worden door de kabel. Dit is namelijk het vermogen wat nodig is om een moderne smartphone of tablet op te laden. Bij een lager vermogen kan het namelijk zijn dat het apparaat minder snel wordt opgeladen of zelfs langzaam leegloopt. De aderdikte is ook van belang bij USB kabels. Minimaal AWG24 wordt aangeraden door de meeste producenten, maar dikker is nog beter. Wat is een dikkere AWG? AWG22 is dikker en AWG 26 is dunner. Hoe lager de waarde, hoe dikker de kabel is dus de regel.

In sommige gevallen kun je denken aan een langere USB kabel om jezelf te voorzien van voeding als je bijvoorbeeld op de bank zit. Op deze manier kan je je mobiel opladen en tegelijkertijd op de bank je mobiel gebruiken. Helaas komt er bij een langere kabel ook weer kijken dat verlies van spanning mogelijk is.