zeiljas plaatje

Wanneer is een zeiljas amazing?

Als je langere tochten gaat zeilen op een jacht dan is een zeiljas absoluut noodzakelijk. Het zorgt ervoor dat het comfortabel zeilen is onder zwaardere omstandigheden. Een goede zeiljas moet daarom aan een aantal eisen voldoen om het gewenste comfort ook echt te bereiken. Hier hebben producenten daarom ook veel aan gedaan. Je ziet daarom grote verschillen tussen de zeiljas en de regenjas. Een jas om mee te zeilen is veel meer gemaakt om je te beschermen tegen buiswater. Dit is water wat opspat doordat je boot een golf raakt. Daarnaast is het materiaal ook gemaakt om actief mee te bewegen. Het materiaal is vaak ademend en het materiaal flexibel.

Waar moet een goede zeiljas aan voldoen?

Bij een goede zeiljas zie je vaak dat deze een goede kraag heeft. Deze kraag moet ervoor zorgen dat het eerder genoemde buiswater zo min mogelijk via je nek naar binnen komt. Daarnaast is de capuchon goed af te sluiten. Vaak heeft een capuchon ook een cap die er voor moet zorgen dat er zo min mogelijk water in je gezicht spat. Het materiaal van de zeiljas is wind- en waterdicht, maar is wel voldoende ademend. Vaak ben je best actief in beweging en als je jas niet ademend is ga je behoorlijk zweten en wordt je alsnog nat. De ademende stof zorgt ervoor dat dit minder gebeurt. Merken die veel tijd gestoken hebben in het ontwikkelen van een goede zeiljas zijn onder andere Magic Marine en Helly Hansen. Zeker de laatste is een vooruitstrevend merk op het gebied van zeilkleding. Zij werken ook echt samen met zeilers om hun materiaal naar een hoger niveau te tillen. Hiermee hebben ze zeker in de wedstrijdzeilsport een zeer sterke positie verkregen.

Welke zeilkleding heb ik nog meer nodig buiten de zeiljas?

Zeker onder zwaardere omstandigheden heb je buiten de zeiljas nog meer zeilkleding nodig. Denk daarbij onder andere aan zeillaarzen. Deze zijn belangrijk om je voeten zo droog mogelijk te houden, maar ook om je dek netjes te houden. De zolen van goede zeillaarzen hebben ten eerste veel grip op het dek en laten daarnaast geen strepen achter. Als de omstandigheden echt zwaar zijn is het comfortabel om een goede zeilbroek te dragen, zodat je compleet droog blijft. Soms gebeurt het ook dat zeilers op een jacht een droogpak dragen. Hier blijf je echt compleet droog in. Het droogpak heeft een waterdichte rits en heeft manchetten die ervoor zorgen dat er geen water binnenkomt bij de enkels, polsen en nek.