drone

Vliegen met een drone: foto’s van hoog niveau

Wilde jij vroeger ook altijd een op afstand bestuurbare helikopter? Best kans dat je ooit zo’n ding voor je verjaardag of van Sinterklaas hebt gekregen. Maar nu ben je volwassen en is het vliegen met zo’n ding eigenlijk not done. Maar wees gerust, er is wat op gevonden. Een volwassen vent met een drone vindt niemand raar. En zeg nou zelf, zo’n drone is eigenlijk nog veel toffer dan een speelgoedhelikoptertje. Want met een drone kun je veel meer, het bereik is beter én je kunt er foto’s of films mee maken. Een drone is eigenlijk gewoon speelgoed voor mannen (en vrouwen natuurlijk). Je moet alleen even met een paar dingen rekening houden.

Mag ik overal vliegen en foto’s maken met mijn drone?

Nee. Daar kan ik heel kort over zijn. Je mag in Nederland heel veel, maar privacy staat hier nog steeds hoog in het vaandel. Zo mag je niet zomaar foto’s en films maken waar(voor jou onbekende) mensen herkenbaar op staan. Ook moet je er rekening mee houden dat er niet met een drone gevlogen mag worden in de buurt van vliegvelden. Dit kan namelijk het vliegverkeer hinderen en voor gevaarlijke situaties zorgen. Verder mogen evenementen vaak wel vanuit de lucht gefotografeerd worden, maar om dat zeker te weten neem je natuurlijk van te voren even contact op met de organisatie.

Oefenen met een drone is verstandig

Het lijkt speelgoed, zo’n drone, maar dat is het natuurlijk niet echt. Het is een apparaat waarmee je eerst even moet oefenen voor je er echt mee aan de gang gaat. In dit geval is het zelfs verstandig om de handleidingen even door te lezen voor je gaat beginnen (we weten allemaal dat die normaal in de doos blijven zitten). Oefen voorzichtig in een open veld. Als ‘ie dan naar beneden komt, dan valt ‘ie zacht en kun je ‘m nog terugvinden. Dat wordt al eens stuk lastiger als je bijvoorbeeld direct luchtfoto’s van het bos wilt maken.

Wat als ik mijn drone tóch kwijt raak?

Dat zou heel vervelend zijn. Maar het kan natuurlijk zomaar gebeuren. Een oproep op sociale media is vaak al genoeg om je drone terug te vinden. Maar beter is natuurlijk dat je er goed voor zorgt dat het apparaat goed is opgeladen (en vergeet de controller niet). Zo minimaliseer je de kans dat ‘ie er zomaar mee stopt en kun je er jaren plezier van hebben.