Persoonlijke ontwikkeling & bewustwording

Persoonlijke ontwikkeling & bewustwording zijn inderdaad met elkaar verbonden. Je kan niet groeien zolang je je niet bewust bent van wie je zelf bent.

Bewustwording:

Bewustwording is een eerste stap naar persoonlijke groei. Zelfkennis is een vereiste op weg naar het pad van de persoonlijke groei. Eigenlijk wil dit zeggen dat je jezelf accepteert in wie je bent als persoon met alle kwaliteiten en tekortkomingen. Een grote stap in persoonlijke ontwikkeling is zelf verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en te gaan voor je eigen persoonlijk geluk.

Stappen in het bewustwordingsproces:

Erken en herken je emoties – Laat los wat pijn doet

Erken en herken je emoties en vraag je af hoe je soms op sommige dingen reageert. Ga na waar je pijn hebt in je lichaam en probeer deze symptomen te rijmen met je emoties.

Observeer de wereld

Probeer de dichte dingen aandacht te geven en te benoemen. Kijk waar je energie naartoe gaat en vraag je ook af of het nuttig en waard is om je energie te gebruiken.

Verandering

Verandering is niet slecht maar kan moeilijk zijn. Probeer af te stappen van je vooroordelen, houding veranderen en los te laten wat belastend is.

We worden van kinds af aan door iedereen geprogrammeerd en aangeleerd hoe we moeten reageren op situaties. Het is echter ok om te veranderen en anders te proberen reageren want dat is inderdaad al een goede stap richting ultiem geluk in je persoonlijke ontwikkeling.

Persoonlijke ontwikkeling: tips

  • Lezen van boeken kan helpen om persoonlijk te groeien.
  • Schrijven in een dagboek: Dagelijks schrijven helpt je ook groeien. Noteer dromen, doelen in je dagboek. Hou zelfs een blog bij als je interactie wenst op weg naar persoonlijke ontwikkeling.
  • Stilte en luisteren: Gebruik de stilte om te mediteren of om je volledig af te zonderen van de wereld.
  • Opruimen helpt je creativiteit te ontplooien.
  • Wandelen helpt om je hoofd leeg te maken.
  • Angsten herkennen en ermee bewust leren omgaan.

Geef een reactie