Vitamine B12

Vitamine B12 tekort? Dat hoor je steeds vaker!

Dat is helemaal niet zo vreemd. Want vitamine B12 is alleen te vinden in dierlijke producten. Hierdoor lopen veel vegetariërs en vegans het tekort op. Juist omdat zij beter willen nadenken over de natuur, het milieu en dierenleed. Eigenlijk zuur hé? Als je zo je best doet? Maar er is een oplossing. Je kunt overwegen om voedingssupplementen of zelfs zuigtabletten vitamine B12 te nemen. Die supplementen dienen ter ondersteuning van lichamelijke functies. Hierdoor zou je een tekort of kun je je tekorten aanvullen. Het is, zeker als je vegetariër bent of zelfs veganistisch, verstandig dit te overleggen met je huisarts. Een tekort aan vitamine B12 kan allerlei nare, vage klachten opleveren. Denk dan aan extreme moeheid en een minder goede werking van het zenuwstelsel.
Vitamine B12

Eet dan gewoon vlees en vis!

Ja, zo werkt het natuurlijk niet. Je kunt iemand die uit overtuiging geen vlees, vis of andere dierlijke producten eet niet dwingen om dat wel te gaan doen. Voor dat soort mensen kunnen deze voedingssupplementen een mogelijk alternatief zijn. In sommige gevallen is het verstandig om een “opstart” via de huisarts te regelen. Als je vitamine B12-gehalte héél erg laag is, kun je misschien beter beginnen met wat injecties en daarna overstappen naar de tabletten. Je huisarts kan je hier prima over adviseren. Speel nooit je eigen dokter. Een deskundige kan je het beste advies geven.

Hebben alleen vegetariërs en veganisten hier last van?

Nee. Ook mensen met (chronische) problemen in de maag, zoals mensen met Crohn of mensen met een chronische maagontsteking kunnen hier last van hebben. Zij ontwikkelen door het tekort naast hun normale klachten nog extra klachten. Klachten die redelijk gemakkelijk verholpen kunnen worden. Wanneer je al bij een specialist of voedingsexpert loopt, is de kans heel groot dat je eens in de zoveel tijd geprikt wordt op de diverse vitamines in je bloed. Er zal dan snel(ler) actie worden ondernomen.

Wanneer val je ook in de risicogroep voor een tekort?

Bijvoorbeeld wanneer je een maagverkleining of gastric bypass hebt gehad. Je maag is dan kleiner dan je gewend bent en de opname van belangrijke stoffen via de maag kan dan moeilijker gaan. De maagwand is door de verkleining natuurlijk ook minder groot van oppervlakte. In dit geval kunnen de zuigtabletten met Vitamine B12 echt uitkomst bieden. Maar zoals bij alle supplementen: lees je goed in en overleg met je behandelend arts. Wat goed is voor de buurvrouw is nog niet perse goed voor jou. En andersom.

Geef een reactie