Voorbereiden op klimaatverandering

Klimaatverandering gevolgen

We hebben het er al jaren over de gevolgen van klimaatverandering. Sinds de documentaire van Al Gore uit 2006 is het een van de grootste maatschappelijke debatten. Desondanks is het nu alweer 13 jaar sinds die documentaire en hoeveel is er nou echt veranderd? De klimaatramp waar we bang voor waren is vooralsnog niet gekomen. Wanneer is het kantelpunt waar het allemaal instort? De realiteit is natuurlijk anders. Klimaatverandering is een langzaam proces en de gevolgen ervan zullen ook langzaam groter worden. Dit betekent desondanks niet dat die gevolgen er niet al zijn, en dat ze steeds erger zullen worden.

Op dit moment worden de negatieve gevolgen van klimaatverandering vooral ervaren in arme landen die minder goed voorbereid zijn op de veranderende weersomstandigheden die door klimaatverandering ontstaan zijn. Landen in Afrika en Zuidoost-Azië zijn voornamelijk door de klimaatverandering getroffen. Maar dit betekent niet dat de gevolgen niet ook al voelbaar zijn in de rijkere Westerse landen zoals bijvoorbeeld Nederland. Elk jaar opnieuw blijkt dat de zomer de warmste zomer ooit is sinds er begonnen is met meten. Momenteel is er opnieuw een hittegolf gaande in Europa die nog nooit zo hevig is geweest. Dit zorgt al voor een hoop problemen zoals wegen die smelten.

Grotere stormen

Maar er zijn nog andere gevolgen die we nu al merken in Nederland door klimaatveranderingen. De stormen in de zomer en herfst zijn veel heviger en vernietigender. Klimaatverandering uit zich ook door heftigere weersomstandigheden op precieze momenten. Daarom is het belangrijk hierop voorbereid te zijn. Vorige zomer was ik een aantal weken in mijn ouderlijk huis en toen kwam een van de stormen over ons dorp. Dit had meteen grote gevolgen. Buiten dat mijn moeder erg verdrietig was omdat alle bloeiende planten in onze tuin door de wind kapot werden geblazen, hadden we meteen een lekkage in de slaapkamer van onze ouders. Ofwel het bleek dat ons dak niet tegen de weersomstandigheden bestand was.

Aangezien de gevolgen van klimaatverandering in de komende jaren alleen maar groter zullen worden is het daarom verstandig om je huis hier beter op voor te bereiden. Qua het dak is het een goede optie om gebruik te maken van underlayment platen voor de constructie. Deze platen zorgen voor een betere isolatie en een sterker dak. Daarom kun je het beste deze platen gebruiken. Klimaatverandering is ontzettend moeilijk te stoppen. Zeker aangezien de politici er nog steeds over aan het debatteren zijn. Daarom is het beter om onszelf voor de toekomst voor te bereiden.

Geef een reactie